Trend 2015 – Super żywność


Nowy rok to nowe postanowienia. Często chcemy żyć zdrowiej, ale nie wiemy za bardzo jak się do tego zebrać i od czego zacząć. Wybraliśmy pięć produktów z grupy superfood, czyli żywności bogatej w zdrowe składniki. Jeśli dodasz super-żywność do codziennej diety, zrobisz pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia.

1. Jogdy Goji

Te małe czerwone jagody eksperci żywniowii wymieniają najczęściej jako superfood numer jeden. Jagoda goji rośnie w Chinach, Tybecie i Mongolii i od wieków jest używana w tradycyjnej chińskiej medycynie. Ta roślina jest pełna pozytywnych wartości odżywczych, minerałów i witamin, które dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas lilonowy oraz kwasy omega 6 pomagają w odchudzaniu. Inne kwasy tłuszczowe i polisacharydy wzbudzają produkcje kollagenu co sprawia, że wyglądamy młodziej. Cudowne jagody zmniejszą cellulit i wzmocnią też odporność.

Te małe jagody pozytywnie wpływają na wzrok, bo zawierają luteinę i zeaksantynę. Oprócz tego mają 19 aminokwasów oraz cynk, wapń, miedź, selen i żelazo (3 razy więcej niż w szpinaku) i są źródłem białka – rezultat? Goji wspomagają budowę tkanek mięśniowych i pozytywnie wpływają na stawy i kości. Co więcej beta-sisterol zawarty w jagodach obniża nam cholesterol i działa przeciwzapalnie. Jagody goji to prawdziwy superfood, który bardzo łatwo będzie wprowadzić do diety. Można je dodawać do porannej owsianki lub zielonych shaków. Zalane gorącą wodą jako herbata pomagają oczyścić organizm z toksyn i pomagją w trawieniu. Prawdziwy owoc cud!

2. Kakao

Pokarm bogów – tak też jest nazywane ziarno kakaowca, kolejny superfood na naszej liście. Epikatechina, która jest flawonoidem dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprawia pamięć, krążenie krwi i obniża ciśnienie. Kakao jest bogate w magnez, co podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, pomaga budować mocne kości i dotlenia krew. To ziarno daje też poczucie szczęścia, bo podnosi serotoninę w mózgu (hormon szczęścia) Kakao działa antydepresyjnie i pomaga zwalczać stres. Jako jedyna roślina produkuje anandamid czyli endorfinę (naturalnie produkowana jest przez nasz organizm np. po sportowym wysiłku)  co polepsza nasze samopoczucie. Oprócz tego kakao pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru w organizmie przez dużą ilość pozytywnego minerału chromu. Do tego to super ziarenko jest pełne wapnia, cynku i żelaza.

Kakao kupuj najlepiej jako naturalne ziarno albo nieprzetworzony proszek. W postaci czekolady wybierz gorzką z minimum 70 procentową zawartością kakaa.

3. Spirulina

To mikroalga w kształcie spirali o supermocy! Spirulina składa się gównie z 58-62 procent pełnowartościowego białka, 18 aminokwasów, beta karotenu i trans beta karotenu – samo zdrowie.

Zielony kolor algi zawdzięczaką chlorofilowi, który działa oczyszczająca i odtruwająco (oczyszcza nerki i wątrobę z toksyn). Niebieski barwnik to fikocyjanina, która stymuluje proces tworzenia krwi.

Spirulina także pomaga w produkcji przeciwciał i cytokin co wzmacnia naszą odporność i chroni przed wirusami.

Jak chcesz schudnąć dołącz tą alge do diety. Zawarta w nich fenyloalanina ogranicza apetyt, czyli wspomaga odchudzanie. A kwas GLA pomaga w problemach z cerą oraz działa antyalergicznie.

Spirulina jest dostępna w proszku. Można ją dodawać do koktajli lub innych potraw. Komu jej nietypowy smak przeszkadza może kupić algę w formie tabletek.

Uważaj przy zakupie – Spirulina z Chin ma niską cenę, ale jej jakość nie jest dokładnie zbadana. Lepiej wybierz produkty sprowadzano z hawajów, chodowane w najlepszych warunkach!

4. Kokos

“Drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, tak Hindusi mówią na palmę kokosową. Kokos to super jedzenie które moc zawdzięcza niezwykłym składnikom odżywczym. W USA od dłuższego czasu panuje moda na wodę z kokosa szczególnie wśród sportowców – i słusznie. Młode orzechy kokosu są największym źródłem elektrolitów w przyrodzie, a one rozprowadzają energie w naszym ciele. Zamiast napojów energetycznych wybierz właśnie wodę kokosową!

Z kokosów produkuje się też olej, który jest bardzo odżywczy. Ma w sobie tylko zdrowe tłuszcze, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ten olej jest bardzo lekko strawny o krótkich łańcuchach dzięki temu dostarcza szybko energię. Warto gotować na oleju kokosowym, bo nie ma cholesterolu i wyrównuje poziom cukru w organizmie.

Olej kokosowy jest dostępny w niemalże wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Szukaj tych z certyfikatami jakości i z ekologicznych upraw.

5. Jagoda Acai

Brazylijczycy wierzą w moc acai, uważają, że to owoc piękności. Ta ciemnofioletowa jagoda rośnie w lasach deszczowych Amazonii i jest tam znana jako “brazylijska żyła złota”.

Jagody Acai zwiększają energię przez duże ilości naturalnych lipidów, dlatego są popularne wśród sportowców. Duża ilość kwasów Omega 3, Omega 6 i Omega 9 działa korzystnie na nasze zdrowie- obniża cholesterol, dobrze działa na układ sercowo-naczyniowy. Dla kobiet to chyba najważniejsze – acai ujędrniają skórę i poprawiają jej kolor przez co wyglądamy młodziej. Składniki energetyczne i duża ilość antyoksydantów w acai utrzymuje komórki maksymalnie długo przy życiu przez co proces starzenia jest spowolniony. W USA acai są sprzedawane jako środek odchudzający, niestety to działanie jest jeszcze nie zbadane. Ale niski wskaźnik glikemiczny zmniejsza poczucie głodu!

Napisane przez
More from Ola

Co czytać? Książki o modzie

Najciekawsze lektury, które pojawiły się w księgarniach od początku tego roku. Co...
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *