Jeśli dbasz o zdrową dietę nasiona Chia powinny znaleźć stałe miejsce w twoim jadłospisie. Dlaczego? Te drobne nasionka są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze, witaminy A, B, E i nie zawierają glutenu. Pomogą ci też schudnąć.
Dzięki nim przygotujesz zdrowe puddingi i dżemy, a nawet zastąpisz nimi jajka w niektórych przepisach. Pod nazwą szałwia hiszpańska znane są już od dawna. Podobno nasiona jedli już starożytni, były składnikiem diety Azteków i Majów – w języku majów „chia” oznacza siłę. Mówi się, że nasiona jedli wojownicy, bo dostarczały im energii, minerałów i witamin. Od lat stosuje się Chia w medycynie naturalnej, nasiona pomagają przy chorobach z układem trawiennym i przy cukrzycy.
Jeśli jesteś na diecie nasiona mogą pomóc ci powstrzymać nadmierny apetyt, gdyż dzięki nim cukry rozkładają się dłużej. Rozpuszczone w wodzie Chia po kilku minutach zamienia się w substancję przypominającą żelatynę, więc łatwo wykorzystać je do przygotowania pysznych deserów. Nasiona właściwie nie mają smaku, możesz je dodawać do muesli a nawet do jajecznicy lub chleba. Zaczynaj od małych dawek, tak, aby twój organizm przyzwyczajał się powoli do ich działania. Nie musisz ich przygotowywać, są gotowe do spożycia.
Przepisy z nasionami Chia: na słodko!
1. Pudding o smaku
kokosowo-truskawkowym
1 1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki zmiksowanych malin
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki nasion Chia
kilka truskawek i płatków migdałowych
do przyozdobienia
Zmieszaj składniki, przelej je do małych szklaneczek i odstaw do lodówki na minimum 6 h. Zjedź w ciągu 48h.
2. Marmolada malinowa
1 1/2 szklanki malin
(świeże lub mrożone)
2-4 łyżeszczek miodu/syropu
klonowego
3 łyżki nasion chia
Zmieszaj składniki, przelej je do słoika
i odstaw na noc do lodówki.
Tak przygotowaną marmoladę
zjedz w ciągu tygodnia.
3. Ciasteczka czekoladowe
1/4 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka wanilii (może być cukier wanilinowy)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczka soku jabłkowego
3 łyżki nasion Chia
3 łyżeczki kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
Zmieszaj składniki, uformuj z ciasta krążki, schowaj do zamrażarki na 15 minut, a następnie wsuń do piekarnika (w temperaturze 180 stopni). Będą gotowe po 12-16 minutach.