Cudowne nasiona Chia – przepisy


Jeśli dbasz o zdrową dietę nasiona Chia powinny znaleźć stałe miejsce w twoim jadłospisie. Dlaczego? Te drobne nasionka są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze, witaminy A, B, E i nie zawierają glutenu. Pomogą ci też schudnąć. Dzięki nim przygotujesz zdrowe puddingi i dżemy, a nawet zastąpisz nimi jajka w niektórych przepisach. Pod nazwą szałwia hiszpańska znane są już od dawna. Podobno nasiona jedli już starożytni, były składnikiem diety Azteków i Majów – w języku majów “chia” oznacza siłę. Mówi się, że nasiona jedli wojownicy, bo dostarczały im energii, minerałów i witamin. Od lat stosuje się Chia w medycynie naturalnej, nasiona pomagają przy chorobach z układem trawiennym i przy cukrzycy. Jeśli jesteś na diecie nasiona mogą pomóc ci powstrzymać nadmierny apetyt, gdyż dzięki nim cukry rozkładają się dłużej.  Rozpuszczone w wodzie Chia po kilku minutach zamienia się w substancję przypominającą żelatynę, więc łatwo wykorzystać je do przygotowania pysznych deserów. Nasiona właściwie nie mają smaku, możesz je dodawać do muesli a nawet do jajecznicy lub chleba. Zaczynaj od małych dawek, tak, aby twój organizm przyzwyczajał się powoli do ich działania. Nie musisz ich przygotowywać, są gotowe do spożycia.

chia nasiona przepisy

Przepisy z nasionami Chia: na słodko!

1. Pudding o smaku
kokosowo-truskawkowym
1 1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki zmiksowanych malin
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki nasion Chia
kilka truskawek i płatków migdałowych
do przyozdobienia

Zmieszaj składniki, przelej je do małych szklaneczek i odstaw do lodówki na minimum 6 h. Zjedź w ciągu 48h.

2. Marmolada malinowa
1 1/2 szklanki malin
(świeże lub mrożone)
2-4 łyżeszczek miodu/syropu
klonowego
3 łyżki nasion chia

Zmieszaj składniki, przelej je do słoika
i odstaw na noc do lodówki.
Tak przygotowaną marmoladę
zjedz w ciągu tygodnia.

3. Ciasteczka czekoladowe
1/4 szklanki cukru
2 łyżki wody

1 łyżka wanilii (może być cukier wanilinowy)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczka soku jabłkowego
3 łyżki nasion Chia
3 łyżeczki kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki cynamonu
1/4 łyżeczki soli

Zmieszaj składniki, uformuj z ciasta krążki, schowaj do zamrażarki na 15 minut, a następnie wsuń do piekarnika (w temperaturze 180 stopni). Będą gotowe po 12-16 minutach.

Napisane przez
More from Ola

5 powodów dlaczego warto jeść Awokado

Wśród modelek panuje właśnie trend na awokado tost na śniadanie. Na samym Instagramie...
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *