Nasiona chia to tzw. superfood, który uwielbiany jest przez całe Hollywood. Gwiazdy wierzą w moc nasion na piękną cerę i szczupłą sylwetkę. Co się kryje za mitem i jak naprawdę chia działa?
Superfood – nasiona chia
Roślina chia pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Podobno już Aztekowie i Majowie jedli nasion chia przed walkami, żeby mieć dużo siły. W tłumaczeniu chia znaczy siła i te małe czarne ziarenka naprawdę mają ją w sobie.
W chia jest 16 gramów białka na każde 100g – to wyraźnie więcej niż w zbożu. Poza tym w naszych ulubionych nasionach jest pięć razy więcej wapna niż w mleku i mają więcej żelaza niż szpinak! Do tego są bogate w przeciwutleniacze wspomagające odporność organizmu i w kwasy tłuszczowe omega 3.
Szupła sylwetka z chia
Nasiona chia naprawde mogą pomóc przy odchudzaniu. Po dolaniu do ziarenek wody lub mleka zwiększają one swoją objętość 9 – 12 krotnie, przez co dłużej czujemy się najedzeni. Oprócz tego są bardzo bogate w białko i błonnik co wspomaga trawienie i odchudzanie.
Jak jeść?
Nasiona chia są neutralne w smaku, więc można je zjeść na różne sposoby. Świetnie pasują do porannej owsianki i owocowych koktajli, ale można je też dodać do zielonej sałaty. Łatwo zrobić sobie z nimi pudding albo dodać je do wypieków.