Kawę możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda z metod pozwala wydobyć możliwie jak najwięcej pysznego smaku i aromatu. Istnieje wiele rodzajów napojów, dzięki czemu każdy z nas może znaleźć taki, który idealnie wpasuje się w jego gust. Poniżej przegląd najbardziej popularnych kaw!
Esencjonalne espresso
Znane na całym świecie espresso to tak naprawdę nazwa sposobu przygotowania kawy, polegająca na przepuszczeniu pod ciśnieniem gorącej wody przez drobno zmielone ziarna. W efekcie otrzymuje się około 30 ml aromatycznego napoju pokrytego cienką warstwą cremy. Stosując espresso jako bazę, można stworzyć inne bardzo popularne kawy, np. delikatne latte, pachnące czekoladą marochino czy elegancką kawę po wiedeńsku.
Kremowe cappuccino
Nazwa tego docenianego na całym świecie napoju pochodzi od koloru habitów włoskich zakonników – Kapucynów. Bazę pysznej kawy stanowi porcja aromatycznego espresso, do którego wlewa się gorące, spienione mleko. Klasyczne cappuccino ma subtelny, kremowy smak, a jego wierzch powinna pokrywać ponad centymetrowa warstwa mlecznej pianki. Napój ten serwuje się w uprzednio podgrzanej filiżance. Dla wydobycia głębszego smaku do kawy można dodać szczyptę sypkiej czekolady.
Cudownie mleczne latte
Caffè latte to również włoski napój kawowy. Powstaje w wyniku połączenia espresso i mleka. Ten drugi składnik wpływa na wyjątkowo subtelny smak napoju. Aby caffè latte była jeszcze delikatniejsza, zamiast klasycznego espresso można użyć aromatycznej kawy rozpuszczalnej, np. NESCAFÉ Sensazione Crème. Caffè latte zazwyczaj podaje się w wysokiej szklance na spodku i z długą łyżeczką. Aby temu wspaniałemu napojowi nadać bardziej konkretnego smaku i słodyczy, można do niego dodać syropy, np. waniliowy, orzechowy czy kokosowy.
Aksamitna i aromatyczna mocha
Mocha to jeden z najpyszniejszych wariantów caffè latte, ponieważ oprócz mleka zawiera dodatek ciemnej lub mlecznej czekolady, która wspaniale podkreśla smak całego napoju. Mocha różni się od latte jeszcze tym, że na wierzchu nie ma mlecznej pianki. Bardzo ciekawą odmianą napoju jest mocha aksamitna, stanowiąca połączenie kawy z lodami. Zwyczajowo lodów nie dodaje się do filiżanki, lecz serwuje osobno i polewa kawą dopiero w trakcie jedzenia.
Rozgrzewające grzańce na bazie kawy
Kawa cieszy się niezwykłą popularnością nie tylko solo, ale także w towarzystwie apetycznych dodatków. Oryginalne połączenia pozwalają tworzyć rozmaite grzańce, które łączą w sobie aromat kawy, cytrusów, limonek czy płatków róży. Jak przygotować taki specjał, który umili jesienne i zimowe dni? Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej, np. NESCAFÉ Azera Espresso zalej 180 ml wody o temperaturze pokojowej. Następnie herbatę różaną (1,5 łyżeczki), 200 ml wody i 200 g cukru rozpuść w rondelku, tworząc tym samym pyszny różany syrop. Do szklanego naczynia wlej sok wyciśnięty z jednej limonki i połówki pomarańczy, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej kawę i ok. 40 ml syropu różany. To niecodzienne połączenie nie tylko doskonale wpisze się w jesienno-zimową aurę, ale także zaskoczy domowników!
Popularna irish coffe
Wedle oryginalnej receptury kawa ta łączy w sobie wyjątkowy aromat, kremową piankę, słodycz brązowego cukru i odrobinę irlandzkiej whiskey – mowa oczywiście o irish coffee. Kawa po irlandzku podawana jest w wysokich szklankach na nóżce i z niewielkim uszkiem. Odpowiednie proporcje i dobór składników sprawiają, że z powodzeniem może ona zastąpić apetyczny deser w wersji dla dorosłych, który umili nam jesienny lub zimowy wieczór!